evoluirajući
kroz istoriju,
postali neizostavni
deo evropskog života,
kulture i
ishrane od pamtiveka.
Tehnologija
proizvodnje vina pojavila se u Evropi sa širenjem Rimskog carstva prema
Mediteranu.
Tada su
osnovane mnogi veliki proizvodjači vina u oblastima koje i danas postoje kao
vinske.
Čak je i
tada proces proizvodnje vina bio prilično precizno definisan,
a gazdinstva
koja su se bavila uzgajanjem vinove loze imala su formiranu tehniku za
različite sorte groždja.
Pojavila su
se burad za skladištenje i transport vina,
zatim
staklene boce,
da bi se
razvio čak i rudimentarni sistem oznaka,
razvijen po
pojedinim regionima i kao takav vrlo brzo stekao reputaciju za klasifikaciju „finog vina“.
Kako se
proizvodnja vina progresivno poboljšala,
njegova se
popularnost povećala i vinske taverne su postale uobičajena karakteristika u
gradovima širom carstva.
Kulturi poštovanja i ispijanja vina u Evropi prethodili su Rimljani.
Kulturi poštovanja i ispijanja vina u Evropi prethodili su Rimljani.
U drevnoj
Grčkoj,
vino je
inspirisalo pesnike,
a često je u
svojim delima o njemu pisao i Homer.
U Grčkoj je,
medjutim, vino smatrano privilegijom više klase.
Dionis,
predstavljan
je ne samo kroz opojnu moć vina,
već i kroz
svoje socijalne i korisne uticaje.
Gledalo se
na njega kao promotera civilizacije,
zakonodavca,
i ljubitelj
mira,
kao
zaštitniko božanstvo poljoprivrede i pozorišta.
Zaista,
prema drevnim
grčkim Tukidida istoričarima,
"Narodi Sredozemlja počeli su da izlaze iz
varvarizma kada su spoznali mogućnost da kultivišu maslinu i vino".
Kako je nadolazilo novo vreme,
Kako je nadolazilo novo vreme,
umetnost
proizvodnje vina proširila se na Francusku,
Španiju,
Nemačku i
delove Britanije.
Do tog
vremena,
vino je
smatrano važnim delom svakodnevne ishrane i ljudi su počeli da favorizuju jača,
teža vina.
Evropska
apresijacija vina zadržana je tokom srednjeg veka.
Delimično
zato što je pijaća voda još uvek nepouzdana iz higijenskih razloga,
a vino je
bilo željena alternativa koja prati obroke. Istovremeno,
vinogradarstvo
i vinarstvo napreduju zahvaljujući poljoprivrednoj orijentaciji
tadašnjih
crkava i manastira širom kontinenta,
koji su dali
povoda za razvoj nekih od najboljih vinograda u Evropi.
Benediktinski
monasi, na primer,
svrstali su
se medju najveće evropske proizvodjače vina sa vinogradima u francuskoj
Šampanji,
Burgundiji i
Bordou,
kao i u Rajngou
i Frankoniji u Nemačkoj.
Trgovci i
plemenita klasa tog vremena imali su vino uz svaki obrok i održavali su vinom
dobro snabdevene podrume.
Tokom 16. veka je vina su postala cenjena,
Tokom 16. veka je vina su postala cenjena,
kao sofisticiranija
alternativa piva,
i kako je
proizvodnja počela da diversifikuje,
potrošači su
počeli da menjaju svoje navike u skladu sa vrednosnim konceptom.
Ljudi su
počeli da razgovaraju o vrlinama i porocima vina sa većim poletom nego u prethodnim
vekovima.
Šekspir je
primetio da je "Dobro vino dobro
poznato stvorenje, ako se dobro koristi",
implicitno
komentarišući zloupotrebe vina u ovom trenutku.
Šekspirova
era doživela je dostupnost sveže vode za piće u Londonu,
što se
svakako odrazilo na industriju vina tog novo doba.
Poboljšane tehnike proizvodnje u 17. i 18. veku dovele su do pojave finijeg kvaliteta vina,
Poboljšane tehnike proizvodnje u 17. i 18. veku dovele su do pojave finijeg kvaliteta vina,
počele su da
se koriste staklene boce sa čepovima,
pa je tako
izmišljen i vadičep sličnog principa kakav i danas postoji.
Francuska
vinarska industrija je doživela polet u ovom trenutku,
sa posebnim
priznanjem koje je dobio region Bordoa od strane trgovaca iz Holandije,
Nemačke,
Bordo je
trgovao vinom za kafu i ostale tražene namirnice iz Novog sveta,
pomažući da
se učvrsti uloga u nastajanju svetske trgovine vinom.
Iako se 19. vek smatra zlatnim dobom vina za mnoge regione,
Iako se 19. vek smatra zlatnim dobom vina za mnoge regione,
nije ni on
mogao da prodje bez tragedije.
Oko 1863.
mnoge francuske loze patile su od bolesti izazvane filokserom, koja isisava sok
iz korena.
Tako su
uništeni mnogi vinogradi širom Evrope.
Jedan od
retkih regiona koji nije bio pogodjen ovom tragedijom je bila Negotinska
krajina,
koja je
sticajem tih okolnosti, tada bila najveći izvoznik vina i groždja u Evropi.
Kada je
otkriveno da je vinova loza u Americi bila otporna na filokseru
odlučeno je
da se zasadi vinova loza američkog klona u pogodjenim francuskim regionima.
To je
stvorilo primenu hibridnih sorti groždja koje daju veću raznovrsnost vina.
Takodje,
u ovom
trenutku se Francuski vinari masovno sele u region Rioha u severnoj Španiji
i podučavaju
lokalno stanovništvo da proizvode vino od lokalnih sorti groždja.
Tokom poslednjih 150 godina tehnologija proizvodnje vina je doživela potpunu revoluciju,
Tokom poslednjih 150 godina tehnologija proizvodnje vina je doživela potpunu revoluciju,
kao i
umetnost i nauka.
Sa
mogućnošću hladjenja,
postalo je
lako vinarijama da kontroliše temperaturu fermentacije
i proizvode
vina visokog kvaliteta u vrelim klimatskim uslovima.
Iako se
vinarska industrija suočava sa izazovom ispunjavanja zahteva stalno sve većeg
tržišta,
bez
gubljenja individualnog karakter svojih vina,
tehnologija
pomaže da se obezbedi konzistentno snabdevanje kvalitetnim vinima.
Savremeni
nivo kvaliteta vina odaje počast i zahvalnost vanvremenskoj umetnosti
pravljenja vina
koju su
uspostavili savremeni tehnolozi i ukazuje na važnost vina u istoriji i
raznolikosti evropske kulture.
---
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
---
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:
Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Velicine:
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***
Stolnjake kao i salvete mozete poruciti i u velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
fashiondesign3@gmail.com
***
***