PRAVILNO
SLUŽENJE VINA
Dobro je
poznato da naše područje pripada vinskoj kulturi.
Kod nas
postoji oko 700 vrsta vina.
Vinska
kultura danas sve više pripada modernoj kulturi.
Ona
uključuje kompleksna znanja o vinu, njegovoj istoriji, vinogradima, podrumima,
preko enofilije i filozofiranja o vinu do njegove uloge u ugostiteljstvu i turizmu.
Medjutim,
bez obzira na dugu vinarsku tradiciju, upotreba vina kod nas je u priličnoj
meri stereotipna.
Pored
brojnih znanja kojima bi svaki dobar domaćin (a i kulturan gost) trebalo da
raspolaže i pravila kojih bi trebalo da se pridržava, neka su na nivou znanja u
kojoj se ruci drži nož, a u kojoj viljuška.
Treće
pravilo odnosi se na temperaturu vina koje se servira.
U ovom treba
biti nepopustljiv jer je vino servirano na pogrešnoj temperaturi naprosto
upropašćeno.
Opšte
pravilo za sva pića glasi: čaše se nikada ne pune do vrha već najviše do dve
trećine.
Aperitivi se
piju pre jela da bi otvorili apetit.
Kao aperitiv
mogu se poslužiti sve vrste rakije, votka, vermut, martini, šeri, ili džin,
odnosno sva pića sa visokim procentom alkohola, ali i bazalkoholna gorka pića.
Oko pola
sata pre jela, kao aperitiv mogu se služiti i vina tipa vermut-vino, ili
specijalna vina, porto recimo, a uoči samog jela prevrelo jako belo vino.
Aperitivi se
poslužuju ohladjeni na tri stepena Celzijusa, u čašama s manjom ili srednjom
stopom, a piju se pre zauzimanja mesta za stolom.
Bela vina piju
se po pravilu uz bela mesa: teletinu, piletinu, prasetinu, zečetinu i belu
ribu. Belo vino i roze (koje se pije uz ribu i laku hranu), poslužuje se
rashladjeno na podrumskoj temperaturi od sedam do 11°C, u čašama sa visokom
nožicom.
Crna (crvena) vina piju
se uz crvena mesa: govedinu, jagnjetinu, svinjetinu, pačetinu, guščetinu,
ćuretinu, kao i uz roštilj, zatim uz meso divljači i divlje peradi.
Crna vina se
poslužuju nerashladjena, na sobnoj temperaturi od 15 do 18°C, iz čaša blago
zaobljenog oblika sa visokom nožicom.
Penušava i slatka vina (šampanjci,
fruškogorski biser, prošek) poslužuju se, hladjena na 3°C, uz slatka jela i
deserte, u čašama izduženog oblika sa visokom nožicom (desertna vina) ili u
plitkim čašama sa manjom stopom (šampanjac).
Vrlo je
važno i postavljanje čaša prilikom serviranja stola.
Postavljaju
se desno, iznad tanjira, redosledom upotrebe, zdesna nalevo.
Prva čaša je
ona za vodu, koja se još prilikom sedanja za sto puni hladnom mineralnom ili
običnom vodom.
U tom
slučaju, posle čaše za vodu dolazi pivska čaša.
Zatim se
postavlja čaša za crno vino.
Kada je
posle belog vina natočeno crno, ili obratno, vino koje se dotad pilo više se ne
pije, bez obzira da li je čaša ispijena ili ne.
Ako se na
kraju služi desert, šampanjsku čašu stavljamo na kraj reda.
S tim pićem
i čašom se i nazdravlja. Nazdravlja se obično uz kucanje čašama i poznato
"živeli!" Pravilo kaže da se kuca samo s vinom i šampanjcem.
Na pravilno
serviranom stolu nema mesta za aperitiv čašu i čašu za digestive, jer se aperitiv
pije pre zauzimanja mesta za stolom, kao što se kafa nikako ne sme poslužiti za
stolom gde se jelo.
Vino se servira sa
desne strane gosta.
Pred goste
se iznosi vino u originalnom pakovanju i otvara pred njima.
Pre serviranja
bocu treba obrisati.
Pri sipanju
vino ne sme preko grlića kapati po stolu, što se sprečava uvrtanjem boce udesno
na kraju sipanja.
Domaćin prvo
sebi sipa manju količinu vina sa vrha boce, a zatim sipa gostima.
U
restoranima se sipa prvo manja količina vina gostu domaćina, koji pošto proba
daje odobrenje za posluživanje vina.
***
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
---
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:
Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Velicine:
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***
Stolnjake kao i salvete mozete poruciti i u velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
Nema komentara:
Objavi komentar