subota, 23. travnja 2016.

VINO - KVALITET VINA

KVALITET VINA
-----
---
Proizvodjače vina je moderno zakonodavstvo obavezalo da sve podatke koje treba znati o vinu istaknu na etiketi boce.
-----
---
Boca je legitimacija koja nam otkriva identitet vina.
Informiše nas o kvalitetu vina, geografskom poreklu, sorti groždja od koje odnosno kojih je proizvedeno, sadržaju šećera, gaziranosti, godini berbe itd.
Ali, koliko razumemo to što piše na boci, odnosno šta tačno znači to što piše?
Pored brojnih strogih podela, kategorizacija vina se može pojednostaviti, a u okviru svake kategorije postoji niz gradacija.
Vino se proizvodi u nekoliko različitih kvaliteta.
Najrasprostranjenija je podela na dve kategorije:
svakodnevna ili konzumna vina i premijum ili kvalitetna vina.
 -----
 ---
 ---
---
Konzumna vina su jednostavna vina, dizajnirana za neposrednu upotrebu.
Ona ne moraju uvek biti loša, najčešće su samo obična, bez kompleksnosti i finesa.
 -----
 ---
 ---
 ---
---
Premijum kategorija se deli na četiri podgrupe:
niža, srednja, superpremijum i plemenita vina.
Premijum vina imaju odredjeni karakter i finese u ukusu i aromi.
Njihov ukus je kompleksan i evocira aromu vrste groždja od koje su proizvedena.
Ukus dobrog vina ostaje dugo u ustima.
-----
---
---
Plemenita vina su "najbolja od najboljih".
Proizvodjači ovih vina ne štede ni novac ni trud da bi ih proizveli.
To su retka vina kojima starenjem kvalitet raste, pa prerastaju u umetnička dela.
Njihova priroda je veoma kompleksna, a ukus je teško opisati.
Plemenita vina skladište se u klimatski kontrolisanim uslovima.
Pored ove podele vina se dele prema geografskom poreklu i sortama.
-----
---
 ---
 ---
Stono vino je vino proizvedeno od groždja jedne ili više sorti vinove loze bez odredjenog geografskog porekla.
Stono vino sa geografskim preklom je vino proizvedeno od groždja jedne ili više sorti vinove loze, koje potiču iz jednog rejona ili najviše dva susedna rejona.
 -----
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
---
---
Kvalitetno vino sa geografskim poreklom je vino proizvedeno od groždja jedne sorte ili više sorti vinove loze,
sa izraženim kvalitetnim karakteristikama za sortu ili sorte koje potiču iz jednog podrejona ili najviše dva susedna podrejona.
Učešće groždja deklarisane sorte mora da bude najmanje 85 odsto.
 -----
---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
---
---
---
Vrhunsko vino sa geografskim poreklom mora da zadovolji sve kriterijume kao i kvalitetno vino sa geografskim poreklom,
s tim što učešće deklarisane sorte mora da bude najmanje 95 odsto.
 -----
 ---
 ---
---
---
Ponekad boja vina može pomoći da se odredi njegov kvalitet i starost.
Bela vina pokrivaju spektar od bele boje slame, preko svetle žuto-zelenkaste, žute do tamno-zlatne.
Najčešće se dobijaju od belog, mada se mogu prizvoditi i od soka crnog groždja.
Mlado vino, dve godine staro, četiri godine staro i osam godina staro vino
Crvena i crna vina prepoznatljiva su po svojoj tamno-crvenoj boji, mada i ovde postoji niz gradicija
od bele cigle, preko boje rubina, purpurne do tamno-crvene.
Dobijaju se tako što se soku od groždja u procesu fermentacije dodaje opna crnog groždja koja vinu daje specifičnu boju.
Osim toga, opna crnog groždja sadrži i tanin koji crnim i crvenim vinima daje specifičan opor, ponekad i gorak ukus.
Zbog ove činjenice, crna i crvena vina se posebno pažljivo uklapaju uz obrok.
Vino koje, kada se pije samo, ima čak neprijatno gorak ukus, može biti savršena dopuna bifteku ili pečenom mesu.
Roze vina imaju specifičnu boju, negde izmedju belog i crvenog vina.
Proizvode se tako što se prilikom fermentacije opna crnog groždja veoma kratko, samo nekoliko sati, ostavlja u kontaktu sa sokom.
Ova vina služe se hladna i bolje se slažu s lakšom hranom.
Prema koncentraciji šećera vina se dele na suva
(do 4 grama šećera u litru),
polusuva (4–12g/l),
poluslatka (12–50g/l)
i slatka (više od 50g/l).
Pored navedenih, postoje i specijalna vina u koja spadaju:
prirodno desertna,
likersko-desertna,
aperitivna i penušava.
U likersko-desertna vina spadaju:
Šeri,
Porto,
Madera,
Samos
i t d.
-----
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
 ---
---
---
Aperitivnavina su vermut, bermet.
Penušava vina imaju ugljen-dioksid koji je nastao prirodno (u boci od 0,75 l pritisak je 3,5 bara na 20°C).
Tu spadaju šampanjac (Francuska), spumante (Italija), sek (Nemačka).

Gazirana penušava vina su vina sa ugljen-dioksidom koji je veštački ubrizgan (u boci od 0,75 l pritisak je viši od 3,5 bara na 20°C), kao što je slučaj sa Fruškogorskim biserom, Bakarskom vodicom itd.
-----
---

***
* Slijedi nastavak


***
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta
raspolazemo sledecim dimenzijama:

***
Stolnjaci i salvete od damasta

***
Velicine stolnjaka:
-
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm

***
Velicine salveta:
-
40 X 40 cm
( 6 komada u pakovanju)

***
Stolnjaci od nepromocivog platna
(Nepromocivi magicni stolnjak)

Velicine:
-
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm

***
Navedene artikle mozete poruciti  u zeljenim
velicinama - dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe.

Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:

fashiondesign3@gmail.com

***

Nema komentara:

Objavi komentar