KVALITET
VINA
-----
---
Proizvodjače
vina je moderno zakonodavstvo obavezalo da sve podatke koje treba znati o vinu
istaknu na etiketi boce.
-----
---
Boca je
legitimacija koja nam otkriva identitet vina.
Informiše
nas o kvalitetu vina, geografskom poreklu, sorti groždja od koje odnosno kojih
je proizvedeno, sadržaju šećera, gaziranosti, godini berbe itd.
Ali, koliko
razumemo to što piše na boci, odnosno šta tačno znači to što piše?
Pored
brojnih strogih podela, kategorizacija vina se može pojednostaviti, a u okviru
svake kategorije postoji niz gradacija.
Vino se
proizvodi u nekoliko različitih kvaliteta.
Najrasprostranjenija
je podela na dve kategorije:
svakodnevna
ili konzumna vina i premijum ili kvalitetna vina.
-----
---
---
---
Konzumna vina su
jednostavna vina, dizajnirana za neposrednu upotrebu.
Ona ne
moraju uvek biti loša, najčešće su samo obična, bez kompleksnosti i finesa.
-----
---
---
---
---
Premijum kategorija
se deli na četiri podgrupe:
niža,
srednja, superpremijum i plemenita vina.
Premijum
vina imaju odredjeni karakter i finese u ukusu i aromi.
Njihov ukus
je kompleksan i evocira aromu vrste groždja od koje su proizvedena.
Ukus dobrog
vina ostaje dugo u ustima.
-----
-----
---
---
Plemenita vina su
"najbolja od najboljih".
Proizvodjači
ovih vina ne štede ni novac ni trud da bi ih proizveli.
To su retka
vina kojima starenjem kvalitet raste, pa prerastaju u umetnička dela.
Njihova
priroda je veoma kompleksna, a ukus je teško opisati.
Plemenita
vina skladište se u klimatski kontrolisanim uslovima.
Pored ove
podele vina se dele prema geografskom poreklu i sortama.
-----
---
---
---
Stono vino je
vino proizvedeno od groždja jedne ili više sorti vinove loze bez odredjenog
geografskog porekla.
Stono vino sa geografskim preklom je
vino proizvedeno od groždja jedne ili više sorti vinove loze, koje potiču iz
jednog rejona ili najviše dva susedna rejona.
-----
---
---
---
---
---
---
---
---
---
Kvalitetno vino sa geografskim poreklom je
vino proizvedeno od groždja jedne sorte ili više sorti vinove loze,
sa izraženim
kvalitetnim karakteristikama za sortu ili sorte koje potiču iz jednog podrejona
ili najviše dva susedna podrejona.
Učešće
groždja deklarisane sorte mora da bude najmanje 85 odsto.
-----
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
Vrhunsko vino sa geografskim poreklom mora
da zadovolji sve kriterijume kao i kvalitetno vino sa geografskim poreklom,
s tim što učešće
deklarisane sorte mora da bude najmanje 95 odsto.
-----
---
---
---
---
Ponekad boja
vina može pomoći da se odredi njegov kvalitet i starost.
Bela vina pokrivaju
spektar od bele boje slame, preko svetle žuto-zelenkaste, žute do tamno-zlatne.
Najčešće se
dobijaju od belog, mada se mogu prizvoditi i od soka crnog groždja.
Mlado vino,
dve godine staro, četiri godine staro i osam godina staro vino
Crvena i crna vina prepoznatljiva
su po svojoj tamno-crvenoj boji, mada i ovde postoji niz gradicija
od bele cigle, preko boje rubina, purpurne do tamno-crvene.
od bele cigle, preko boje rubina, purpurne do tamno-crvene.
Dobijaju se
tako što se soku od groždja u procesu fermentacije dodaje opna crnog groždja
koja vinu daje specifičnu boju.
Osim toga,
opna crnog groždja sadrži i tanin koji crnim i crvenim vinima daje specifičan
opor, ponekad i gorak ukus.
Zbog ove
činjenice, crna i crvena vina se posebno pažljivo uklapaju uz obrok.
Vino koje,
kada se pije samo, ima čak neprijatno gorak ukus, može biti savršena dopuna
bifteku ili pečenom mesu.
Roze vina imaju
specifičnu boju, negde izmedju belog i crvenog vina.
Proizvode se
tako što se prilikom fermentacije opna crnog groždja veoma kratko, samo
nekoliko sati, ostavlja u kontaktu sa sokom.
Ova vina
služe se hladna i bolje se slažu s lakšom hranom.
Prema
koncentraciji šećera vina se dele na suva
(do 4 grama šećera u litru),
polusuva (4–12g/l),
poluslatka (12–50g/l)
(do 4 grama šećera u litru),
polusuva (4–12g/l),
poluslatka (12–50g/l)
i slatka (više od 50g/l).
Pored
navedenih, postoje i specijalna vina u koja spadaju:
prirodno desertna,
likersko-desertna,
aperitivna i penušava.
prirodno desertna,
likersko-desertna,
aperitivna i penušava.
U likersko-desertna vina spadaju:
Šeri,
Porto,
Madera,
Samos
i t d.
Šeri,
Porto,
Madera,
Samos
i t d.
-----
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
Aperitivnavina su
vermut, bermet.
Penušava vina
imaju ugljen-dioksid koji je nastao prirodno (u boci od 0,75 l pritisak je 3,5 bara
na 20°C).
Tu spadaju
šampanjac (Francuska), spumante (Italija), sek (Nemačka).
Gazirana
penušava vina su vina sa ugljen-dioksidom koji je veštački ubrizgan (u boci od
0,75 l pritisak je viši od 3,5 bara na 20°C), kao što je slučaj sa
Fruškogorskim biserom, Bakarskom vodicom itd.
-----
---
***
*
Slijedi nastavak
***
U
nasoj ponudi stolnjaka i salveta
raspolazemo
sledecim dimenzijama:
***
Stolnjaci
i salvete od damasta
***
Velicine
stolnjaka:
-
140
X 200 cm
140
X 140 cm
80
X 80 cm
140
X 45 cm
***
Velicine
salveta:
-
40 X 40 cm
( 6 komada u pakovanju)
-
40 X 40 cm
( 6 komada u pakovanju)
***
Stolnjaci
od nepromocivog platna
(Nepromocivi
magicni stolnjak)
Velicine:
-
140
X 200 cm
140
X 140 cm
80
X 80 cm
140 X 45 cm
140 X 45 cm
***
Navedene
artikle mozete poruciti u zeljenim
velicinama - dimenzijama
velicinama - dimenzijama
u
zavisnosti od Vase potrebe.
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
fashiondesign3@gmail.com
***
Nema komentara:
Objavi komentar