ZANIMLJIVOSTI
O VINU
-----
-----
Vino ima
skoro isto onoliko kalorija koliko i jednaka količina soka od groždja.
*
Sa starenjem, crvena vina postaju svetlija, a bela vina tamnija.*
Prosečan broj zrna groždja koji je potreban da se dobije boca vina je 600.
*
U američkoj državi Juta, prilikom degustacije, vino se ne sme progutati.
*
Sve do sredine XVII veka, proizvodjači vina u Francuskoj nisu koristili
plutane
zatvarače.
Umesto njih
su koristili krpe potpopljene u ulju,
kod prvih
proizvodjača,
smatrani za veoma nepoželjan defekt koji treba izbegavati.
*
Prilikom nazdravljanja,
*
Prilikom nazdravljanja,
u engleskom
jeziku se koristi reč toast
(koja
označava i prepečeni hleb).
Poreklo
ovakve zdravice je u drevnom Rimu,
gde se komadić prepečenog hleba stavljao u vino.
*
Na krajevima vinograda se
*
Na krajevima vinograda se
(ponegde i
danas)
sade ruže,
kako bi upravo one prve odreagovale na budj,
parazite i
bolesti, pre nego što ove napadnu vinograd.
*
Legenda kaže da su idealne čaše za šampanjac velike koliko i grudi
*
Legenda kaže da su idealne čaše za šampanjac velike koliko i grudi
Marije
Antoanete.
*
Hiljade vrsta groždja širom sveta,
Hiljade vrsta groždja širom sveta,
koje sve
spadaju u rod Vitis,
imaju zajedničkog
pretka u muskadinima
(Muscadinia),
još iz
vremena kad su se kontinentalne mase spajale u superkontinent
(tzv.
Pangea).
Razlog zašto
su muskadini poseban rod,
leži u
činjenici da imaju dva hromozoma manje nego svi iz roda Vitis.
Tokom
1950-ih su u Indiji pronadjeni muskadini koji rastu kao divlja vrsta.
*
Frazu "in vino veritas est"
*
Frazu "in vino veritas est"
(u vinu je
istina)
skovao je
Plinije Stariji,
koji je
poginuo prilikom erupcije Vezuva koja je uništila Pompeju i Herkulanum.
Sorte Pinot Blanc (Bianco),
Sorte Pinot Blanc (Bianco),
Pinot
Grigio i Pinot Meunier su genetičke mutacije sorte Pinot Noir.
Penušava vina slabijeg kvaliteta se proizvode po metodi saturacije
Penušava vina slabijeg kvaliteta se proizvode po metodi saturacije
gde se druga
fermentacija odvija u velikim prohromskim tankovima pa tek onda puni u boce,
dok se ona
najlošijeg kvaliteta proizvode tzv.
Charmat
metodom - industrijskom procesu koji je identičan onom u proizvodnji gaziranih
sokova.
Najkvalitetnija
penušava vina su rezultat intenzivnog rada po tradicionalnoj metodi,
gde se CO2
javlja kao prirodni produkt fermentacije u samoj boci.
Kaludjer Dom Perignon nije "izumitelj" šampanjca,
Kaludjer Dom Perignon nije "izumitelj" šampanjca,
niti je
ikada rekao:
"Ja pijem zvezde".
"Ja pijem zvezde".
Penušava
vina su pravljena u regionu Šampanje mnogo pre njegovog rodjenja.
Medjutim,
ono što je
on želeo da postigne je da napravi vino koje će biti ravnopravan rival
burgundcu.
Uopšte nije
odobravao vina sa mehurićima.
Njegov
najveći doprinos je insistiranje na visokim standardima gajenja grožda i proizvodnje
vina.
Najveće
zasluge za zaokruživanje procesa proizvodnje šampanjaca kakvi su danas cenjeni
ima madamme Veuve Clicquot
po kojoj se
i naziova jedan od najpopularnijih šampanjaca u svetu.
Još uvek nije sa sigurnošću utvrdjeno zašto neki ljudi od nekih vina imaju glavobolju,
Još uvek nije sa sigurnošću utvrdjeno zašto neki ljudi od nekih vina imaju glavobolju,
a drugi ne.
Osumnjičeni
za to su sulfiti
(generalno
utiču na ljude sa specifičnim alegrijama),
histamini,
taurin amino
kiseline,
tanini, i
sam etanol.
Tanini su
prirodni sastojak groždja,
ali se i
ekstrahuju iz hrastovih buradi u kojima vina odležavaju.
Tamnija
pića, kao burbon, koja imaju reputaciju izazivača ozbiljnih mamurluka,
takodje
stare u hrastovim sudovima,
edinom mestu
gde destilovana
(time i
čistija)
tečnost
stvarno može da "pokupi"
sastojke koji pogoršavaju mamurluk.
Tipično belo
vino na čije se posledice žale potrošači
(što je neobično u poredjenju sa crvenim
vinima)
je
chardonnay - belo vino za koje je najverovatnije da je odležalo u hrastovini.
Godine 121. p.n.e. Italija je imala tako dobru berbu,
Godine 121. p.n.e. Italija je imala tako dobru berbu,
U Nemačkoj, u muzeju Speyer, postoji boca vina stara 1600 godina.
U srednjem veku vino se koristilo i kao novac.
Egipćani su vino smatrali darom boga Ozirisa.
Šampanjac je najbolji izmedju svoje četvrte i desete godine starosti.
U Jermeniji tvrde da je prve vinograde na Zemlji posadio biblijski Noje, i to u njihovoj zemlji.
Luj Paster je prvi koji je odredio pravu prirodu fermentacije.
Izraz Blanc de Noir se odnosi na bela vina dobijena od crvenog/crnog groždja.
Godine 1870. SAD su, ne znajući, prenele filokseru
(opasnu
bolest vinove loze)
u Evropu,
što je praktično uništilo sve evropske vinograde.
Kao
posledica, skoro svi evropski vinogradi su morali biti ponovo sadjeni,
loznim kalemovima
koji su kalemljeni na američku podlogu koja je otporna na filokseru.
Zemlja u čuvenom vinogradu Clos de Vougeot
Zemlja u čuvenom vinogradu Clos de Vougeot
(u
francuskoj oblasti Burgundy)
se smatra
toliko dragocenom,
da su
radnici u vinogradu obavezni da prilikom odlaska kući iz vinograda očiste svoje
cipele od zemlje.
Prema persijskoj legendi, vino je "otkriveno" u današnjem Iranu,
Prema persijskoj legendi, vino je "otkriveno" u današnjem Iranu,
kada je žena
šaha koji se zvao Džamšid slučajno popila nešto pokvarenog soka od groždja,
malo se
opila, i to joj se svidelo!
Tokom prohibicije u SAD, hiljadama kupaca širom Amerike je prodavan proizvod pod imenom Grape Brick
Tokom prohibicije u SAD, hiljadama kupaca širom Amerike je prodavan proizvod pod imenom Grape Brick
(cigla od
groždja).
Na
"ciglu" od suvog i presovanog koncentrata groždja bio je zakačen
paketić kvasca i zakonsko upozorenje:
"Nemojte
dodavati kvasac, jer će doći do fementacije".
Robert Luis Stivenson je o vinu govorio kao o "flaširanoj poeziji".
U svoje vreme, vino je često bilo propisivano kao lek za bronhitis i grip.
Pod vinogradima u svetu ima oko 8 miliona hektara,
Robert Luis Stivenson je o vinu govorio kao o "flaširanoj poeziji".
U svoje vreme, vino je često bilo propisivano kao lek za bronhitis i grip.
Pod vinogradima u svetu ima oko 8 miliona hektara,
i groždje medju
svim voćem ima primat u tome.
Postoji oko
10.000 varijeteta (sorti) groždja.
Otvorena boca vina u frižideru traje 6 do 16 puta duže
Otvorena boca vina u frižideru traje 6 do 16 puta duže
(bez
kvarenja)
nego na
sobnoj temperaturi.
U svetu postoji oko 400 vrsta hrasta,
U svetu postoji oko 400 vrsta hrasta,
od kojih se
samo 20 koriste u proizvodnji buradi.
Za
proizvodnju kvalitetnog bureta pogodno je samo oko 5% celog drveta hrasta.
Amerikanci su izračunali da groždje koje daje bocu vina od 20 dolara košta oko 2,64 dolara.
Da penušavo vino ne bi penilo van čaše pri sipanju sipajte prvo malu količinu
Amerikanci su izračunali da groždje koje daje bocu vina od 20 dolara košta oko 2,64 dolara.
Da penušavo vino ne bi penilo van čaše pri sipanju sipajte prvo malu količinu
(koja će se
brzo umiriti),
a ostatak
sipajte u tu količinu - tada neće peniti.
Staro vino se nikad neće ukiseliti i postati sirće. Ono se pokvari oksidacijom.
U Egiptu, u vreme faraona Tutankamona (nekih 1300 godina p.n.e.),
Staro vino se nikad neće ukiseliti i postati sirće. Ono se pokvari oksidacijom.
U Egiptu, u vreme faraona Tutankamona (nekih 1300 godina p.n.e.),
"običan
svet" je pio samo pivo - vino je bilo rezervisano samo za višu klasu.
Kada se viking Lajf Erikson ukotvio u Severnoj Americi 1001. godine,
Kada se viking Lajf Erikson ukotvio u Severnoj Americi 1001. godine,
bio je
toliko oduševljen plodnošću vinove loze da je zemlji dao ime Vinland.
Tek kad je počela primena plutanih zapušača,
Tek kad je počela primena plutanih zapušača,
boce su
počele da se polažu u horizontalni pložaj prilikom odležavanja,
a oblik boce
je od kratkih i loptastih počeo da postaje visok i tanak.
Kada je erupcija Vezuva zatrpala Pompeju 79. godine,
Kada je erupcija Vezuva zatrpala Pompeju 79. godine,
ona je
"sahranila" i više od 200 vinskih barova.
Groždje se ne može pouzdano reprodukovati iz semena.
Groždje se ne može pouzdano reprodukovati iz semena.
Da bi se
odgajila odredjena vrsta groždja koristi se kalemljenje - biljna verzija
kloniranja.
Vino ima toliko hemijskih jedinjenja da se smatra složenijim i od seruma krvi.
Godine 1945,
Vino ima toliko hemijskih jedinjenja da se smatra složenijim i od seruma krvi.
Godine 1945,
Chateau
Mouton-Rothschild
je počeo sa
serijom umetničkih etiketa,
unajmljujući
svake godine drugog umetnika da izradi jedinstvenu etiketu za tu berbu.
Ti umetnici
su bili i Šagal,
Pikaso,
Miro i
Vorhol.
1993.
etiketa je bila povučena iz prodaje i zamenjena praznom etiketom,
jer je bila
isuviše kontroverzna
(stilizovana gola mlada žena na etiketi
vredjala je političku korektnost).
Promene u vinu koje se dobiju starenjem su posledica VRLO spore interakcije kiseonika i vina.
Promene u vinu koje se dobiju starenjem su posledica VRLO spore interakcije kiseonika i vina.
Veruje se da
vino sporije stari u velikim bocama, jer ima manje kiseonika po jedinici
zapremine vina.
Brza
oksidacija, kao kod loših zatvarača, kvari vino.
Često se, pre berbe, odseca gornji sloj lišća na čokotima,
Često se, pre berbe, odseca gornji sloj lišća na čokotima,
kako bi se
povećala izloženost suncu i ubrzalo zrenje.
Prosečna starost francuskih hrastova posečenih za vinsku burad je 170 godina!
Ivica vinske čaše za crveno vino je uvijena unutra,
Prosečna starost francuskih hrastova posečenih za vinsku burad je 170 godina!
Ivica vinske čaše za crveno vino je uvijena unutra,
kako bi
zadržala arome iz vina i "dovela" ih do nosa vinopije.
“Hladna maceracija”
“Hladna maceracija”
označava
stavljanje groždja u okruženje koje ima sniženu temperaturu na nekoliko dana
pre početka fermentacije,
čime se
pospešuje ekstrakcija boje.
Ovo se sve
više radi sa Pinot Noir-om obzirom da pokožica ove sorte nema dovoljno pigmentacije
u odnosu na
druge crvene vrste.
Bakterija Mycoderma pretvara etil alkohol u sirćetnu kiselinu,
Bakterija Mycoderma pretvara etil alkohol u sirćetnu kiselinu,
pretvarajući
tako vino u sirće.
Medjutim,
najviše
slučajeva kvarenja vina su posledica oksidacije voća izazvane vazduhom,
a ne
bakterijsko pretvaranje alkohola u sirće.
Najviše sadjena vrsta groždja na svetu je Airén.
Najviše sadjena vrsta groždja na svetu je Airén.
Ona zauzima
oko 400.000 hektara u centralnoj Španiji,
gde se od
nje pravi osrednje belo vino, ali i prilično dobar brendi.
“Cuvée” znači “kaca”, "bačva" ili “cisterna”.
“Cuvée” znači “kaca”, "bačva" ili “cisterna”.
Koristi se
da označi posebnu seriju ili kupažu.
Beaujolais Nouveau (mlado vino) se ne može legalno pustiti u prodaju sve do trećeg četvrta svakog novembra.
U poslednje vreme ima sve više i više sintetičkih zapušača,
Beaujolais Nouveau (mlado vino) se ne može legalno pustiti u prodaju sve do trećeg četvrta svakog novembra.
U poslednje vreme ima sve više i više sintetičkih zapušača,
ali je
najnovija tehnologija za sprečavanje zagadjenja čepova upotreba mikrotalasa.
Etikete su prvi put stavljene na flaše u ranim 1700-im,
Etikete su prvi put stavljene na flaše u ranim 1700-im,
ali sve do
1860-ih nije bilo odgovarajućih lepkova koji bi ih držali.
Vrhunski vinogradi u Napa dolini u Kaliforniji se prodaju za preko 2.500 dolara za ar!
Vrhunski vinogradi u Napa dolini u Kaliforniji se prodaju za preko 2.500 dolara za ar!
Godine1990.
U Kaliforniji je bilo manje od 200 vinarija,
a 2000-te u
ih je bilo 847 vinarija.
Vina često nazivaju nektarom bogova, ali je Sangiovese jedino groždje koje je dobilo ime po bogu.
Vina često nazivaju nektarom bogova, ali je Sangiovese jedino groždje koje je dobilo ime po bogu.
Sangiovese
znači “krv Jova.”
Belance jajeta, krv bikova i želatin su bili korišćeni kao sredstva za filtriranje pre punjenja u boce.
Belance jajeta, krv bikova i želatin su bili korišćeni kao sredstva za filtriranje pre punjenja u boce.
Belance se
dosta često koristi i danas.
“Brix” označava procenat šećera u groždju pre fermentacije.
“Brix” označava procenat šećera u groždju pre fermentacije.
Npr. 23°
brix će, više ili manje, biti pretvoreno kvascima u 12.5% alkohola,
u zavisnosti
od efikasnosti konverzije korišćenih kvasaca.
Pri proizvodnji porto vina izmuljano groždje fermentira samo oko 48 časova.
Pri proizvodnji porto vina izmuljano groždje fermentira samo oko 48 časova.
Onda se
fermentacija zaustavlja dodavanjem neutralno destilisanog alkohola ili
brendija.
Ovaj
postupak povećava nivo alkohola i zadržava nešto od prirodnog šećera iz groždja.
Još od 4.000 godine p.n.e., Egipćani su bili prvi koji su koristili plutane zapušače.
Marketinška israživanja pokazuju da većina ljudi kupuje odredjeno vino ili zato što prepoznaju brend,
Još od 4.000 godine p.n.e., Egipćani su bili prvi koji su koristili plutane zapušače.
Marketinška israživanja pokazuju da većina ljudi kupuje odredjeno vino ili zato što prepoznaju brend,
ili ih
privuče pakovanje.
Portugal ima 1/3 svetskih šuma plute i pokriva 85-90% plute koja se koristi u SAD.
Sve do 1970. Bordo je proizvodio više belih nego crvenih vina.
Portugal ima 1/3 svetskih šuma plute i pokriva 85-90% plute koja se koristi u SAD.
Sve do 1970. Bordo je proizvodio više belih nego crvenih vina.
Danas crvena
vina predstavljaju oko 84% ukupnog proizvoda.
Stavljajući led i so u posudu za hladjenje brže ćete ohladiti penušavo vino.
Najstariji vinski region u Bordou je Graves.
Iako “château” znači zamak,
Stavljajući led i so u posudu za hladjenje brže ćete ohladiti penušavo vino.
Najstariji vinski region u Bordou je Graves.
Iako “château” znači zamak,
to može biti
i blok zgrada ili manja kući u blizini vinograda
koja
zadovoljava zahteve za proizvodnju vina sa prostorom za skladištenje na istom
imanju.
Château Petrus je najskuplje vino iz Bordoa.
Château Petrus je najskuplje vino iz Bordoa.
Njegova cena
zavisi više od male produkcije, nego od kvaliteta.
Petrus se
pravi od najmanje 95% Merloa.
Egipćani su prvi koji su koristili staklene sudove, još oko 1500 godine p.n.e.
Čaša za šampanjac će proizvoditi više mehurića ako unutrašnji zidovi nisu sasvim glatki.
Egipćani su prvi koji su koristili staklene sudove, još oko 1500 godine p.n.e.
Čaša za šampanjac će proizvoditi više mehurića ako unutrašnji zidovi nisu sasvim glatki.
Neravnine
pomažu oslobadjanje ugljen-dioksida.
Madamme Pompadour je izjavila kako je šampanjac jedino vino posle koga žena ostaje lepa.
U XIX veku bila je česta pojava da flaše sa šampanjcem eksplodiraju.
Madamme Pompadour je izjavila kako je šampanjac jedino vino posle koga žena ostaje lepa.
U XIX veku bila je česta pojava da flaše sa šampanjcem eksplodiraju.
Radnici u
podrumima su nosili zaštitne maske.
Brzina čepa od šampanjca je 13 m/s.
Brzina čepa od šampanjca je 13 m/s.
Pazite!
Pre no što su se dosetili da se kalemljenjem bore protiv Phylloxera vastatrix
Pre no što su se dosetili da se kalemljenjem bore protiv Phylloxera vastatrix
koja je
opustošila evropske vinograde u XIX veku, ljudi su se borili egzorcizmom i
sličnim vradžbinama.
Nauka o vinovoj lozi se zove ampelografija.
Svake godine u Francuskoj se objavljuje početak berbe. Pre toga se ne sme početi.
Kolekcionar etiketa za vino je vintitulist.
Platon je smatrao da mladići do 18 godina uopšte ne bi smeli da piju vino, jer "ne bi trebalo dodavati vatru na vatru".
Nauka o vinovoj lozi se zove ampelografija.
Svake godine u Francuskoj se objavljuje početak berbe. Pre toga se ne sme početi.
Kolekcionar etiketa za vino je vintitulist.
Platon je smatrao da mladići do 18 godina uopšte ne bi smeli da piju vino, jer "ne bi trebalo dodavati vatru na vatru".
Tek posle 40
godina ljudi su pili koliko su hteli.
Da se kvalitet groždja povećava ako potkrešemo lozu otkrio je u IV veku biskup od Tursa.
Da se kvalitet groždja povećava ako potkrešemo lozu otkrio je u IV veku biskup od Tursa.
Njegov
magarac je, ostavljen bez nadzora, pojeo deo vinograda.
Vinova loza
je proizvela kvalitetnije groždje.
Posle
njegove smrti, biskup je nazvan Sveti Martin i postao je zaštitnik
pijanaca.
U XV veku je pacijentima u nemačkim bolnicama bilo dozvoljeno sedam litara vina dnevno.
Dobar čep traje 20 godina.
U XV veku je pacijentima u nemačkim bolnicama bilo dozvoljeno sedam litara vina dnevno.
Dobar čep traje 20 godina.
Posle toga
ga treba zameniti.
Degustatori dele miris vina na aromu i buké.
Degustatori dele miris vina na aromu i buké.
Aroma je
svež, voćni miris groždja koji se oseća u vinu, dok je buké deo koji dolazi od
fermentacije i starenja.
Buké je puno
kompleksniji i zreliji.
Najbolji način da se otklone fleke od crvenog vina je da se tkanina potopi u suvo belo vino, najbolje pre nego što se mrlja osuši.
Istraživanja u Velikoj Britaniji i SAD ukazuju na to da vino u umerenim količinama smanjuje rizik od smrti usled srčane bolesti.
Najbolji način da se otklone fleke od crvenog vina je da se tkanina potopi u suvo belo vino, najbolje pre nego što se mrlja osuši.
Istraživanja u Velikoj Britaniji i SAD ukazuju na to da vino u umerenim količinama smanjuje rizik od smrti usled srčane bolesti.
Rizik je
manji nego kod ljudi koji uopšte ne piju, ali i onih koji preteruju sa pićem.
Neki testovi
čak tvrde da umerene vinopije mogu očekivati da žive duže od ostalih
grupa.
70-87% vina je voda,
70-87% vina je voda,
12-13% je
alkohol,
a ostatak
čine rezidualni šećer i druge supstance.
Ono što daje
ukus je samo mali, malecki deo.
Crveno vino gubi boju starenjem,
Crveno vino gubi boju starenjem,
a belo je
dobija.
Vina iz hladnijih krajeva su bledja, a ona iz toplijih imaju više žutu boju.
Vina iz hladnijih krajeva su bledja, a ona iz toplijih imaju više žutu boju.
Što se tiče
crvenih vina, mlada imaju svetlo crvenu boju, a starija su tamna, skoro
braon.
Najduži let čepa sa flaše šampanjca:
Najduži let čepa sa flaše šampanjca:
Kao rekord
vodi se dužina od 53,32 metara (ispaljen sa visine od 1,2 m)
Temeperatura:
Temeperatura:
Rashladjivanjem
smanjuje se slatkost vina.
Ako crveno
vino postane previše toplo može da izgubi nešto od svojih voćnih ukusa.
Mehurući u šampanjcu:
Mehurući u šampanjcu:
Ako je
verovati naučniku Bilu Lembeku u jednoj flaši šampanjca nalazi se otprilike 49
miliona mehurića.
Ironija alkohola:
Ironija alkohola:
Reč alkohol
vuče poreklo iz arapskog (al kohl or alkuhl).
Ironija je u
tom da većina Arapa ne pije alkohol jer im religija to zabranjuje!
Stara vina:
Stara vina:
U Špejer
muzeju (Speyer Museum) u Nemačkoj postoji flaša fina stara 1600 godina.
Podrum Titanik:
Podrum Titanik:
Najstarija
kolekcija probranih vina nalazi se danas na dnu Atlantika,
u olupini
Titanika.
Veruje se da
su uprkos havariji i potonuću broda flaše i dalje neoštečene.
Antički zapušači:
Antički zapušači:
Egipćani su
prvi, još oko 4000 p.n.e. koristili pampur za zatvaranje flaša vina.
Postavlja se
pitanje kako su vadili pampure s obzirom na to da je prvi vadičep napravljen
tek 1860. godine!
Čudno:
Čudno:
Francuski
šampanjac je uglavnom belo vino, ali se pravi pretežno od crnog groždja - Pinot
Noir i Pinot Meunier
Katastrofa:
Katastrofa:
Oko 115
miliona litara vina izgubljeno je u zemljotresu koji je 1906. godine pogodio
San Francisko.
Mokra godina:
Mokra godina:
Godine sa
mnogo kiša retko kad daju kvalitetna vina.
Ako ima
mnogo kiša tik pred berbu, zrno je praktično isprano:
šečer, ukus
i ostali poželjni sastojci su uništeni.
Užas:
Užas:
Mikroorganizmi
koji čine vrenje i zahvaljujući kojima se šećer pretvara u alkohol se i
bukvalno udave u svom izmetu.
Zvuči gadno,
ali tako se dobijaju neka slatka vina.
Starenje:
Starenje:
Prosečna
starost hrasta koji se u Francuskoj koristi za izradu vinskih buradi iznosi 170
godina!
Najskuplje:
Najskuplje:
U poznatoj
aukcijskoj kući Kristi, u Londonu, decembra 1985. Godine
prodata je
flaša
Chateau Lafitte
iz 1787. godine
za cenu od 105.000 funti.
Prodaju je
sigurno pospešila i činjenica da je vino iz podruma
Tomasa Džefersona,
trećeg
predsednika SAD i autora poznate Deklaracije o nezavisnosti,
o čemu su
svedočili i njegovi inicijali utisnuti na flaši.
Medjutim,
svega 11 meseci posle prodaje pampur se osušio i propao u flašu,
svega 11 meseci posle prodaje pampur se osušio i propao u flašu,
a vino je
ubrzo postalo najskuplje plaćeno
sirće!
---
***
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
***
Nastavak u sledecem postu.
---
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:
Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Nepromocivi magicni stolnjak:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***
Stolnjake kao i salvete mozete poruciti i u velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail: