PRAVILA ZA
STOLOM U JAPANU
-----
Ako putujete
u Japan, upoznajte se sa njihovom drevnom tradicijom.
Moguce je da
budete pozvani kao gost, i ako niste upoznati sa
japanskom
cajnom ceremonijom, ili nazdravljanje zestokim
napitcima,
kao i nacinom obeda, mozete lako uvrediti domacina.
Pri ulasku u
njihov dom, pravilno je da izujete cipele i odmah
zakoraciti
na tatamiju. Na istom sedite i za vreme obeda.
Tatami ili
zabuton, to je naziv za neku vrstu
strunjace
ili ravnog jastucica.
Nacin obedovanja
Hrana se konzumira uz pomoc stapica, koji se
nazivaju hashi.
Srkanje i
drugi smijesni zvukovi, koji su kod nas nepozeljni,
u Japanu su
dobrodosli - znak su uzivanja u dobroj hrani.
U vecini
japanskih restorana prije jela dobit cete malu mokru
krpu koju
trebate iskoristiti za pranje ruku prije jela.
Pocinje
domacin sa ruckom.Juha se takodje jede stapicima,
tako sto se
stapicima pojedu krupniji delovi hrane, a
ostatak
tecnosti se popije iz tanjira.
Obicaj je i
od Vas kao gosta, ocekuje se da pojedete
do zadnjeg
zrna pirinca iz male zdjelice i
pirinac se
ne mijesa sa sosevima ili ostalom
hranom.
Ako ste na
nekoj veceri i dobijete pice u ruku,
nikako nemojte odmah poceti piti, jer Japanci cekaju
da svi
dobiju svoju casu, kako bi zajedno nazdravili kampai.
Nazdravljanje
picem
Tradicionalno,
u Japanu je zdravica rezervisana za domacina,
a od gostiju
se ne ocekuje da uzvrate.Domacin to obicno
praktikuje
na pocetku i na kraju obeda.
Prvo se
nazdravlja picem najstarijoj osobi za stolom
uz reci
"kampai". Kada su alkoholna pica u pitanju, u
Japanu je
obicaj da vas drugi usluze, a ne sami da sipate.
Vasa obaveza
kao dobrog gosta je da vodite racuna da
osoba koja
sedi do vas uvek ima pice u casi.
Cajni ritual
Zeleni caj
je tradicionalni japanski topli napitak.
znacajan dio
japanske kulture i filozofije zivljenja,
kao svakodnevni
ritual je ispijanje caja.
u 18. stoljecu
pijenje caja i navike vezane uz caj se mijenjaju,
pa on
prestaje biti samo ljekovit napitak, no i dalje je bio
dostupan
samo visim stalezima.
Caj je u
Japan stigao iz Kine tijekom dinastije Tang (618. – 907.),
u pocetku ga
je pilo samo svecenstvo i visoko plemstvo,
prvenstveno
u medicinske svrhe.
Obred caja
Salica se
vraca na nacin da se dlanom desne ruke salica ponovno
okrece kako
bi strana koja je prvotno bila okrenuta gostu
ponovno bila
okrenuta njemu. Caj se ispija u tri gutljaja, pri
cemu je
posljednji gutljaj najduzi.
Prilikom
podizanja salice, domacinu se upucuje lagani naklon,
u znak
zahvalnosti i postovanja.
Ponudjena salica
uzima se desnom rukom, i polaze se na lijevi dlan.
Glavni elementi
su raspored, prociscenje i smirenost
duha.
Uz obred caja
i naklon
Dubina i
duljina naklona ovisi o statusu osobe kojoj se klanjamo.
Ne uzvracanje
naklona smatra se nepristojnoscu.
Japanci se
klanjaju svakom prigodom, ali nikad se ne rukuju.
U japanskoj
komunikaciji vazno klanjanje (ojigi)
Pozdravljanje
(klanjanje)ostovanja
ostaje se
dulje pognut.
U izuzetnim
situacijama kada je starija osoba prisutna
klanja se
dublje, jer sto je diblji naklon, to je
izraz vece
zahvalnosti starosti osobe.
Smeh
otvorenih usta se smatra nekulturnim.
Kada je u
pitanju napojnica, smatra se uvredom,
Jer svi
zaposleni u Japanu, osecaju se dobro placeni,
iz razloga
sto odlicno obavljaju svoj posao
i za njih je
uvreda, ako bi im neko ponudio
napojnicu.
Tako to rade
Japanci.
***
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:
Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Nepromocivi magicni stolnjak:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140 cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***
Stolnjake kao i salvete mozete poruciti i u velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,
Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:
fashiondesign3@gmail.com