nedjelja, 31. siječnja 2016.

PRAVILA ZA STOLOM U JAPANU

PRAVILA ZA STOLOM U JAPANU
-----


Ako putujete u Japan, upoznajte se sa njihovom drevnom tradicijom.
Moguce je da budete pozvani kao gost, i ako niste upoznati sa
japanskom cajnom ceremonijom, ili nazdravljanje zestokim
napitcima, kao i nacinom obeda, mozete lako uvrediti domacina.
Pri ulasku u njihov dom, pravilno je da izujete cipele i odmah
zakoraciti na tatamiju. Na istom sedite i za vreme obeda.
Tatami ili zabuton, to je naziv za neku vrstu
strunjace ili ravnog jastucica.

Nacin obedovanja
Hrana  se konzumira uz pomoc stapica, koji se nazivaju hashi.
Srkanje i drugi smijesni zvukovi, koji su kod nas nepozeljni,
u Japanu su dobrodosli - znak su uzivanja u dobroj hrani.
U vecini japanskih restorana prije jela dobit cete malu mokru
krpu koju trebate iskoristiti za pranje ruku prije jela.
Pocinje domacin sa ruckom.Juha se takodje jede stapicima,
tako sto se stapicima pojedu krupniji delovi hrane, a
ostatak tecnosti se popije iz tanjira.
Obicaj je i od Vas kao gosta, ocekuje se da pojedete
do zadnjeg zrna pirinca iz male zdjelice i
pirinac se ne mijesa sa sosevima ili ostalom
hranom.
Ako ste na nekoj veceri i dobijete pice u ruku,
nikako  nemojte odmah poceti piti, jer Japanci cekaju
da svi dobiju svoju casu, kako bi zajedno nazdravili kampai.
Nazdravljanje picem
Tradicionalno, u Japanu je zdravica rezervisana za domacina,
a od gostiju se ne ocekuje da uzvrate.Domacin to obicno
praktikuje na pocetku i na kraju obeda.
Prvo se nazdravlja picem najstarijoj osobi za stolom
uz reci "kampai". Kada su alkoholna pica u pitanju, u
Japanu je obicaj da vas drugi usluze, a ne sami da sipate.
Vasa obaveza kao dobrog gosta je da vodite racuna da
osoba koja sedi do vas uvek ima pice u casi.
Cajni ritual
Zeleni caj je tradicionalni japanski topli napitak.
znacajan dio japanske kulture i filozofije zivljenja,
kao svakodnevni ritual je ispijanje caja.
u 18. stoljecu pijenje caja i navike vezane uz caj se mijenjaju,
pa on prestaje biti samo ljekovit napitak, no i dalje je bio
dostupan samo visim stalezima.
Caj je u Japan stigao iz Kine tijekom dinastije Tang (618. – 907.),
u pocetku ga je pilo samo svecenstvo i visoko plemstvo,
prvenstveno u medicinske svrhe.
Obred caja
Salica se vraca na nacin da se dlanom desne ruke salica ponovno
okrece kako bi strana koja je prvotno bila okrenuta gostu
ponovno bila okrenuta njemu. Caj se ispija u tri gutljaja, pri
cemu je posljednji gutljaj najduzi.
Prilikom podizanja salice, domacinu se upucuje lagani naklon,
u znak zahvalnosti i postovanja.
Ponudjena salica uzima se desnom rukom, i polaze se na lijevi dlan.
Glavni elementi su raspored, prociscenje i  smirenost duha.
Uz obred caja i naklon
Dubina i duljina naklona ovisi o statusu osobe kojoj se klanjamo.
Ne uzvracanje naklona smatra se nepristojnoscu.
Japanci se klanjaju svakom prigodom, ali nikad se ne rukuju.
U japanskoj komunikaciji vazno klanjanje (ojigi)
Pozdravljanje (klanjanje)ostovanja
ostaje se dulje pognut.
U izuzetnim situacijama kada je starija osoba prisutna
klanja se dublje, jer sto je diblji naklon, to je
izraz vece zahvalnosti starosti osobe.

Smeh otvorenih usta se smatra nekulturnim.
Kada je u pitanju napojnica, smatra se uvredom,
Jer svi zaposleni u Japanu, osecaju se dobro placeni,
iz razloga sto odlicno obavljaju svoj posao
i za njih je uvreda, ako bi im neko ponudio
napojnicu.
Tako to rade Japanci.

***
U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:

Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Nepromocivi magicni stolnjak:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***

Stolnjake kao i salvete mozete poruciti  i u  velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,

Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:

fashiondesign3@gmail.com


 ***











***

***