nedjelja, 19. lipnja 2016.

PROCENA KVALITETA VINA

PROCENA KVALITETA VINA
-----



***
ROZE SUVO: Malesan-Lormont
Vino je piće sa identitietom i individualnošću sa mnoštvom senzacija
boje, mirisa i ukusa.
Oset vina izuzetno je teško definisati jer enološki rečeno,
nije dovoljno objašnjenje ili tumačenje,
vino se mora osetiti.
Kada probamo vino, najpre ga, naravno vidimo.
Vid ima jednu od ključnih uloga u oceni kvaliteta i sastava vina.
Samo deset odsto procesa gledanja odvija se u okviru očiju.
Drugih 90 odsto otpada na rad centra za vid u potiljačnom režnju mozga
(on tumači ono što stvarno vidimo).
Čulom vida,
najpre razvrstavamo vina u tri grupe:
bela,
roze,
crvena (crna).
Zatim primećujemo nijansu boje,
svetlucavost,
konzistenciju i bistrinu.
Kod penušavih vina uočavamo i proces penušanja.
Nos ima mnoge važne i kompleksne funkcije prilikom ocene kvaliteta i konzumacije vina.
Razlikuje 100–1000 različitih primarnih mirisa,
dok čulo ukusa razlikuje samo četri senzacije.
Senzacija mirisa je subjektivna pojava,
te je nije lako izučavati.
Zasniva se na nadražaju mirisnih ćelija.
Miris,
kao i ukus,
ima afektivna svojstva ugodnosti ili neugodnosti,
što je veoma značajno pri oceni i odabiru vina.
Mirisni receptori, tj. osećaj mirisa adaptira se gotovo do gašenja unutar jednog do dva minuta
pošto smo se našli u okruženju jakog mirisa.
U ustima koja su početni deo digestivnog trakta registruje se harmoničnost
i prijatnost svih sastavnih delova vina.
---


Čulo ukusa razlikuje četiri primarne senzacije:
slatko,
kiselo,
slano i gorko.
Receptori za slatko smešteni su na vrhu jezika
odmah pod površinom sluznice ili čak u njoj.
Zato se taj ukus najbrže registruje,
za dve sekunde sa vrhuncem osećaja za dvanaest sekundi,
nakon čega nestane.
Zbog brže registracije slatkog,
u odnosu na gorki i kiseli ukus,
ponekad osećaj slatkoće može da prikrije gorčinu ili kiselost vina,
a s njima i izvesne mane.
Receptori za osećaj kiselog smešteni su iza vrha jezika
(iza slatkog)
i na bočnim stranama jezika.
Registracija kiselog traje duže nego za slatko.
Slanost se registruje odmah iza vrha jezika uz rub,
a osećaj traje duže nego za slatko.
Receptori za gorko su na korenu jezika i dublje pod površinom jezika.
Zato gorak ukus ostaje najduže u ustima.
Veoma jak ukus gorkog dovodi do toga da čovek odbije hranu.
Objašnjenje ovog fenomena verovatno leži u činjenici
da je većina toksičnih supstanci u našem prirodnom okruženju gorkog ukusa.
Imajući u vidu važnu zaštitnu ulogu ovog ukusa,
lako je objasniti zašto su receptori za gorko
osetljiviji od svih ostalih receptora za ukus.
Sredina jezika je neosetljiva za registraciju ukusa,
ona je odgovorna za registraciju fizikalnih karakteristika
(temperatura, struktura hrane, odnosno vina).
***



---
 U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:

Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Nepromocivi magicni stolnjak:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***

Stolnjake kao i salvete mozete poruciti  i u  velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,

Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:


fashiondesign3@gmail.com
***

***