nedjelja, 7. veljače 2016.

KAFA - TAJ CAROBNI NAPITAK

KAFA
TAJ CAROBNI NAPITAK
-----


***
Kafa je odavno prestala biti samo napitak koji je ljude povezivao
u druzenju i prerasla je u stil zivota i simbol druzenja, a uz soljicu
kafe sklapaju se prijateljstva, poslovi, ili se jednostavno krati  vrijeme.
Mnogima je odlazak na kavu postao simbol za izlazak.
Gusti, crni napitak pojavljuje se u veci broj  oblika, u mnogo
razlicitih okusa i dozivljaja. Kava se jednakim zadovoljstvom pije
uz kolace, sladoled, bombon, cokoladu. Zacinjava se mlijekom,
slagom (tucenim slatkim vrhnjem), uzbudljiva je s dodatkom
kvalitetnog alkohola. Od turske kafe iz dzezve, preko espresso
aparata i filter kafe, doslo se do trendovskih i egzoticnih napitaka
ice coffea i koktela od kafe, razlicitih okusa, aroma i dozivljaja.
Postaje pravilo da u  kaficima  posluzuju mnogovrsta napitaka,
pripremljenih od kafe.

TURSKA KAFA
Na nasim prostorima ustaljen naziv za crnu kafu, iako se mnogo
razlikuje od nacina pripremanja u ovoj zemlji. Ova kafa se od ostalih
vrsta razlikuje po crnom talogu koji ostavlja za sobom, a sprema
u dzezvi tako sto se u nju stavi nekoliko kasicica sveze mlevene crne
kafe, prelije se vrelom, tek kljucalom vodom i skine sa ringle cim
se podigne obilna pjena. Nakon sto malo odstoji a soc se slegne,
kafa je spremna za sluzenje. Moze da se pije sa dodatkom secera
i mlijeka, zavisno od ukusa.

ESPRESSO KAFA
Kratki kafeni napitak, ima ga oko 40 ml u soljici i moze se ispiti u
jednom gutljaju. Espresso se pravi od posebnih vrsta kafe (robuste i arabike),
pomocu aparata kojima se vrela voda pod jakim pritiskom propusta
kroz krupnije mljevenu kafu, a ceo proces traje oko 30 sekundi.
Mnogima je ta kolicina nedovoljna pa je u modu usao tzv dupli espresso.
Produzeni espresso je naziv za espresso, kojem se dodaje malo veca
kolicina vode ili mlijeka, zavisno od ukusa. Espresso-u se, osim mlijeka,
cesto dodaju kakao i slatka pavlaka.

PJENA ESPRESSO KAFE
Pjena je veoma bitna za vizualni dojam, stoga za dobar espreso
potrebno je znati napraviti i prepoznati dobru pjenu.
Boja i tekstura pjene su jasni pokazatelj dobro spremljenog napitka.
Sve pogreske u pripremi kao sto su mljevenje, temperatura
ili vreme filtracije kafe su prepoznatljive u boji pjene.
Sa dobrom pjenom aroma espresa se cuva, ne dopusta
spravljenom napitku da izlapi, a svakako pojacava i ostale
osobine kafe.

CAFA MOCHA
Jedna kasika cokolade u prahu na dnu velike soljice prvi je korak
u spravljanju ovog napitka od kafe. Naredni korak je po zelji izbor
ceijlog procesa i vrste kafe koju zelimo piti bilo da se radi o Caffe Latte,
Caffe Latte Macchiato ili Cappuchino.

MACCHIATO
Kada na osnovu kafe, odnosno na espreso dodamo kasiku pjene
od vruceg mlijeka, dobijemo jedno od najpopularnijih napitaka
od kafe na nasim prostorima, Macchiato. Potrebna doza kafe
je 7g, a proces spravljanja kafe je isti kao kod espreso.
Ovaj napitak se sluzi u male soljice za espreso kafu.

CAFFE LATTE
Kolicina kafe koje je potrebna za spravljanje je 7g odnosno
jedna doza kafe. Mlijeko koje se dodaje je vruce mlijeko, koje
grejete na pari. Kada se stvori gusta krema od mlijeka, mlijeko
pazljivo sipamo u espreso kafu u odnosu 3:1  mlijeko
kafa.  Sluzi se u siroke velike soljice. Mnogi ovaj napitak
zovu i cappuchino bez cokolade.

CAFFE LATTE MACCHIATO
Ova varijacija Caffe Latte sluzi se iskljucivo u visoke case radi
vizualnog dojma. Prakticira se prvo sipanje mlijeka, zatim lagano
sipanje kafe preko. Tada dobijemo vizualni dojam da nasuta
kafa „lebdi“. Prije konzumiranja potrebno promijesati napitak,
a omjer mlijeka i kafe je 4:1.

CAPPUCHINO
Postupak je isti kao i za spravljanje Caffe Latte. Praktikuje se
za lakse dobivanje pjene, odnosno kreme od mlijeka. Koristenje
punomasnog mlijeka koje se zagrijava na pari aparata. Kolicina
kafe koje je potrebna za spravljanje je 7g. odnosno jedna doza
kafe, a omjer mlijeka i kafe 3:1. Serviranje je u siroku veliku
soljicu, a preko pjene se lagano posipa narendana cokolada ili
cimet.

MALA CRNA
Moka u maloj soljici, po zelji posluzuje se jos i „kraca“.

MELANGE
Mjesavina malo produzena moka s toplim mlijekom.

IRSKA KAFA
(Irish coffee)
Dvostruka moka s irskim viskijem, secerom i
preliveno sa slagom, posluzeno u casi.

CAFFE ORANGE
Dvostruka moka u koju se ulije malo likera od narance
i prelije se slagom.

BECKA LEDENA KAFA
(Wiener Eiskaffee)
Sladoled od vanile, preliven hladnom mokom i gore
preliveno slagom. Posluzeno s dva utaknuta vafl stapica.

CAFFE CORRETTO
To je  kafa sa dodatkom lozovace (u severnoj Italiji) ili
sa likerom od badema (na jugu Italije).

INSTANT KAFA
Kafa koja se, zahvaljujuci specijalnoj tehnologiji obrade kafenog
zrna trenutno rastvara u toploj vodi. Postoji u raznim kombinacijama
sa dehidriranim mlekom, secerom, raznim aromama, a ovaj oblik
kafenog napitka je veoma praktican za brzo pripremanje.
Instant kafu je 1906. godine otkrio hemicar George C. Washington,
englez koji je ziveo u Gvatemali. Poznati ljubitelj kafe primetio
je puderasti talog u svojoj omiljenoj srebrnoj posudi za spremanje kafe.
To je probudilo njegovu znatizelju i zapoceo je sa eksperimentima
kojima je stvorio dehidrirane kristale kafe, slicne onom sto danas
zovemo instant kafa. Washington je kasnije emigrirao u USA,
a ovaj izum je nazvao Red E Coffee. Postoje dva metoda proizvodnje
instant kafe, a to su  Freeze-drying i Spray-drying.
-----
INSTANT KAFA


***
 U nasoj ponudi stolnjaka i salveta raspolazemo sledecim
dimenzijama:

Od damasta:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
i salvete 40 X 40 cm ( 6 komada u pakovanju)
***
I od nepromocivog platna
Nepromocivi magicni stolnjak:
Velicine:
140 X 200 cm
140 X 140  cm
80 X 80 cm
140 X 45 cm
***
Stolnjake kao i salvete mozete poruciti  i u  velicinama- dimenzijama
u zavisnosti od Vase potrebe,

Za dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na e-mail:

fashiondesign3@gmail.com

 ***







***

***

Nema komentara:

Objavi komentar